Vizsolyi Biblia

logoMRE

A Biblia nevű projektről

A „Vizsolyi Biblia” elnevezésű kiállítás a régi nyomtatványokkal és a regionális irodalommal foglalkozó részleg épületében, a Miklós-börtön utca 1. szám alatt található Kassán, amely „A magyar kultúrtörténet egyedülálló darabja – a Vizsolyi Biblia Kassán” elnevezésű Interreg-projekt eredményeként valósult meg.

A projekt a Kassai Állami Tudományos Könyvtár és a Vizsolyi Református Egyházközség partnerségének köszönhetően jött létre.

A partnerség létrehozásának és a projekt előkészítésének célja az volt, hogy a nyilvánosság számára ne csak Magyarországon, hanem Szlovákiában is bemutathassák a magyar kultúrtörténet egyedülálló darabját, a Vizsolyi Bibliát. Hogyan nyílt erre lehetőség? A Kassai Állami Tudományos Könyvtár gyűjteményében a Vizsolyi Biblia két eredeti példánya is megtalálható, azonban mostanáig ezeket nem láthatta a nagyközönség. Ezt a különleges Bibliát először 1589 és 1590 között nyomtatták ki Magyarországon, Vizsoly községben, ahol a Vizsolyi Református Egyházközség egy látogatóközpontot alakított ki, és működteti azt Református Betlehem néven.

A projekt fő célja:

  • Támogatni a határokon átnyúló együttműködést az egyedülálló írott kulturális örökség – a 16. századi Vizsolyi (vagy Károlyi) Biblia – megőrzése és népszerűsítése érdekében.
  • Biztosítani a védelmet és fokozni az érdeklődést Vizsoly és Kassa kulturális és történelmi öröksége iránt, rámutatva a közös vallási, gazdasági és társadalmi gyökerekre, a többnemzetiségű és multikulturális együttműködésre a Biblia létrehozásában, fordításában és nyomtatásában.
  • Új intézményi együttműködés létrehozása a partnerek (egyházi és állami szervezetek) között, közös határokon átnyúló médiatartalom létrehozása, valamint aktív információ- és tapasztalatcsere.

Vizsoly község és Kassa városa az ún. Gótikus út részét képezi. Ez egy tematikus kulturális–ismeretterjesztő útvonal, amely útmutatóként szolgál a Kassai Önkormányzat és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakrális műemlékeihez, és célja, hogy a hazai és külföldi látogatókat megismertesse e régiók kulturális és történelmi örökségével.

A projektet a Kisprojekt Alap támogatta az Interreg V-A Szlovák Köztársaság - Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében, mindkét partner számára összesen 58 696,52 EUR összegben. A Kisprojekt Alap a kisebb léptékű projektek regionális szintű támogatásának eszköze, amelyet a kassai Via Carpatia ETT felügyel.