Vizsolyi Biblia

logoMRE

Partnerünk

Vizsoly község Magyarország északkeleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekszik. A település története a 12. század végére nyúlik vissza, és a fontosságát a Hernád folyó közelében a Baltikumot a Balkánnal összekötő fontos kereskedelmi útvonal határozta meg.

A középkorban a község több intézmény önálló és igazságügyi központja volt. A község életének legfontosabb eseményei közé tartozott a városi kiváltságok és a vásártartási jog megszerzése 1454-ben és 1477-ben. A reformáció magyarországi terjedésének időszakában a 16. század harmadik negyedére tehető a Vizsoly református hitre való áttérése. Vizsoly fejlődését negatívan befolyásolta az oszmán terjeszkedés, ennek ellenére a község rövid időre az ország egyik protestáns nyomdaközpontjává vált. Jelenleg a falu mezőgazdasági jellegű.

A Vizsolyi Biblia szélesebb körben a 20. század második felében vált ismertté, amelynek köszönhetően a község Magyarország egyik kulturális és vallási központjává vált. 2015-ben a Vizsolyi Bibliát besorolták Magyarország legfontosabb kulturális emlékei, a hungarikumok közé. Az elmúlt években a helyi egyházközség Református Betlehem nevű oktatási és vallási központot épített a községben. A központ szíve a román stílusú templom, amelyben a Vizsolyi Biblia egy eredeti példányát, értékes gótikus freskókat és egy díszített barokk szószéket találunk. A komplexumhoz tartozik a "Mantskovit Bálint Könyvesház", könyvesbolt turisztikai információs ponttal és kávézó-teaházzal. Továbbá a könyvnyomtatás történetét bemutató interaktív kiállítás – a "Vizsolyi Biblia és Mantskovit Nyomtatástörténeti Múzeum". Ez a kiállítás a vizsolyi nyomda története mellett a magyar könyvnyomtatás történetével is foglalkozik. Végül még itt található a "Vincellér-ház" bormúzeum, amely a helyi közösség mindennapi és gazdasági életét örökíti meg a helyi nyomdász működésének idején. A központot évente több ezren látogatják, a kiállítás megtekintése számos iskola tantervében szerepel.

2019-ben az egyházközség partnerségi megállapodást írt alá a Kassai Állami Tudományos Könyvtárral a Kisprojekt Alap Interreg V-A Szlovák Köztársaság - Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében. A projekt fő célja a határokon átnyúló tapasztalatcsere támogatása egy 16. századi, egyedi írott kulturális örökség – Vizsolyi Biblia – megőrzése és népszerűsítése érdekében, továbbá Vizsoly község és Kassa város kulturális és történelmi örökségének védelme és népszerűsítése, rámutatva a közös vallási, gazdasági és társadalmi gyökerekre, a soknemzetiségű és multikulturális együttműködésre a Biblia létrehozásában, fordításában és nyomtatásában.